Thursday, December 16, 2010

Pandangan Saja..

kann..aku tertanya2 nih..ada lagi ke yg single sekarang nih?g mne2 pon aku mesti nmpak laki or perempuan berkepit ngn couple masing2 so the conclusion is ada lagi yg single sekarang ni ye..huhu..kawan aku ada kata baik ada bf sekarang sebab nanti da kerja susah nk dapat..alamak!yke?da la aku ni choosy(mcm la dri tu cantik sgt)hehe..
ari ni gak ada la terbaca status orang kat facebook yg ckp cmni


'perempuan tempatan jangan la tye knpe laki tempatan amik isteri org luar,sebab hantaran tu tinggi sangat'


ambooi!bergaya ye cik abg tu brkata2.kalau xmampu ckp je la.and think when you already married,you have to bear your wife and children.bila sekarang da ckp mcm tu,esok2 ntah cmne kan.perempuan melayu dan perempuan luar xsama ok,lain.masing2 ada nilai tersendiri.so,jgn samakan(xmara tau ckp je)


haa.aku single bukan maksud aku serik ok kawan2.cuma perlu masa saja.lagipun aku banyak fikirkan masa depan sekarang nih.


kak nor kata:ambooi!matangnye da fikirkan masa depan nih??akak da umur 23 ni la baru fikir sayangg oii!


wahai kak nor!kte fikirkan kesenangan keluarga nanti.tapi kawin belum lagi.lama lagi tuh.hehe.akak bila nk kawin??hehe


rupanya kita hidup ni sebab nk kerja kan.ok maksud aku cmni.kita sekolah,masuk U,dpt result gempak ke x,pstu cari kerja,cari duit.haa..kan??kita hidup sebab nk kerja n cari duit.dlu2 parents aku pon byk kali ckp 'kakak.belajar pandai2 tau nanti dpt kerja bagus2'.Then,akak sedara aku pon kata cmni 'belajar baik2 aida,jgn jadi cm kak zie nih da susah nk hidup bila kerja xmeriah'.So,aku faham sekarang.mmg hidup ni  untuk kerja dan cari duit.


tapi kawin?lau xkawin xley ke?mama kata mcm mne nk pertahankan keturunan kalau zuriat xde.ala...mama..anak angkat kan boleh..then mama kata tu bukan darah daging.ishh..abis lau mandul cmne lak?haa..senang la laki kawin lagi kann.alasan xde anak.mmg betul pon kan xdinafikan pon.So,konklusi nye ialah redha saja ketentuan takdir.kita sebagai hamba perlu usaha,tawakal dan sabar.


petang tadi teman akak sedara aku g interview.mmg rmai gak la yg interview.akak sedara aku nih mmg pandai speaking.then,aku dengar la org2 ctu sume speaking.aku xla hebat sangat cuma xyakin je.cmne la lau aku nk cari kerja nanti.da la aku ni penakut.kne gertak cikit,kena garang ckit da kecut.adooi!xdpt bayangkan la kalau masa aku nanti.


pak uda:aida xamik nursing ke?aritu interview g x?


*dalam keluarga panggil aku aida(jgn gelak)


aku:x g pon.da seronok amik akaun la pak uda.


mak uda:sayang x g.


aku pandang ayah,ayah diam je.aku twu ayah kecewa.


mak ngah:ala xpe..janji belajar betul2.


aku:kte nk cikgu la mak ngah..


pak uda:ohh..nk cikgu..nk ikut mak ngah..xde lagi yg ikut jejak mak ngah ni ye..


tiba2 ayah pon join sekali.muka dia berubah happy n tertarik nk join berbual.


ayah:lama lagi la belajar,lagi 5 tahun..pstu apply maktab la kann..


mak ngah:a'ah..sekarang gaji cikgu da naik.basic rm1200.alaun lagi kan.pstu da boleh pakai keta sebijik.dulu mak ngah sepuluh tahun baru boleh ckupkan seribu nk beli keta.sekarang ni korang beruntung.


aku:yke mak ngah?


mak ngah:a'ah laa..jealous gak yg veteran nihh..


semua ketawa..bhahaha!
start tu aku fikir laa masa depan aku yg seterusnya.hehe.bukan berangan cuma memikirkan.bila lagi ye x?tentang tu malas la aku nk fikir.ada jodoh ada la ye..


p/s:penat la duduk uma hee~

No comments:

Hakcipta Amira Zulkainiri sepenuhnya :)